Velkommen ut på tur

Velkommen til min nyopprettede reiseblogg !

Ideen til denne slo ned en ettermiddag på jobb, og da var det bare å opprette en blogg til.

Jeg vil beskrive mine turer til nær og fjern, ledsaget av reisebilder og andre minner jeg samler på turen.

Små tips om steder jeg kjører forbi, eller er spesielt glad i, blir det også plass til.

God reise !

søndag 7. mars 2021

Elverum, Løten og Hamar 4.3.2021

Denne turen ble til etter forhandlinger med mannen om det var greit med ysting denne helgen. Jeg sa ja til det, mot cachetur på torsdag. Jeg lot hjemmekontoret være (dvs tok med kontortelefonene), sa fra til sjefene og så kunne vi komme oss av gårde på en ny tur. Denne dagen ble turen lagt til Elverum, Løten og Hamar, og stort sett hadde vi bra vær hele dagen. Det kom en skikkelig sur snøbyge på Hamar, men denne dro fort videre og la seg over landet på andre siden av Mjøsa. Denne dagen var det løste mysteries, lab cacher med bonuser og innsamling av data og steg til noen andre utvalgte cacher som stod på plakaten.

Vi hadde to ærender i Elverum, det ene var å se litt nærmere på GC79HAF TB Jakten, hvor vi hadde fått gjennombrudd på steg 1, og vi vet nå hvordan resten skal løses. Vi fant ut at det var altfor glatt til å begynne med denne, så vi venter til det blir bart, rett og slett. Det andre var å finne og logge GC4KC71 Finn fuglen. I loggen står det bl a: "Denne har vi sett på som uløselig i mange år, inntil vi hørte om et lite hint for en stund siden. Vi bestemte oss for at denne skulle til pers en gang for alle, og med litt mer hjelp av en cachevenn trillet det endelig ut koordinater. I dag skulle vi høste fruktene av forarbeidet. Cachen ble enkelt lokalisert av fruen som holdt stand som bakkemannskap, mens hun sendte mannen opp i høyden. Vi fikk logget og puttet den tilbake og må si oss stolte over at denne endelig har fått gul farge." Gjett om dette var en stor seier.

Vi hadde imidlertid ikke tid til å hvile på laurbærene, ferden gikk videre til utvalgte cacher i Løten. Vi tok ikke alle på lista, delvis pga tiden og delvis pga isete føre. Den første vi stoppet ved var GC8VDZX Challenge: Innlandet rundt. Denne har vi vært kvalifisert for lenge, siden vi har tatt både Hedmark og Oppland rundt før fylkessammenslåingen 1.1.20. I de dype Løtenskogene var det mye snø enda, og med ett par truger, ble det mannen som fikk æren av å logge denne, siden jeg er stygt redd for at jeg hadde sunket ganske dypt ned i snøen på veien inn mot cachen. Et annet mål i Løten var å dra til Klevfoss og ta den ene labrunden der. På vei dit besøkte vi GC94RXV Ånestad kontrollstasjon. Det gikk litt fort i svingen her, for vi sjekket ikke angitt parkeringspunkt med det resultat at vi nok parkerte litt feil. Det var også storkontroll av trailere denne dagen, så det var mye trafikk og folk til stede. Vel, vi fikk løst oppgaven, hentet ut koordinater og cachen ble greit funnet og logget. Og da skjønte vi jo at parkeringen vi hadde gjort ikke var helt som den skulle. Vi plukket også med oss 2 løste mysteries langs veien før vi kom til Klevfoss, nemlig GC8YDVR Løtens midtpunkt og GC70HRN Posisjon og navigasjon, morsomme oppgaver å løse, det er jo godt å ha noe å gjøre hjemme før man drar også.

Vi har vært innom Klevfoss tidligere, men det var et raskt besøk. Nå ligger det en lab cache her, Klevfos-runden, og jeg fikk mitt ønske oppfylt om å lære litt mer om museet her. Klevfos Cellulose & Papirfabrikk ble grunnlagt i 1888 og ligger på Ådalsbruk i Løten. Sammen med nabobedriften Aadals Brug Jernstøberi & Mek Verksted (1842-1928) gjorde de Ådalsbruk til det største industristedet mellom Oslo og Trondheim i sin tid. Vi gikk en fin runde og fikk med oss Klevfosdammen, hvor de demmet opp Svartelva slik at de fikk nok vann til cellulosefabrikken, Arbeiderboligen som huset arbeiderfamiliene som jobbet på fabrikken, Skjærdal - funksjonærboligen, Hasselbakken - bestyrerbolig i perioden 1897-1959 og til slutt Fabrikken med smia og verkstedet. Underveis i denne runden fikk vi også logget en jernbanerelatert cache, GC7T6NQ Sporveksleren. Denne sporveksleren er et minne etter sidesporet som gikk fra Ådalsbruk stasjon til Klevfos Cellulose- & Papirfabrik. På dette sidesporet hadde lokomotivet Caroline, eller Klevfossmerra som hun ble kalt på folkemunne, 34 års tjeneste med transport til og fra fabrikkområdene på Klevfos og Ådals Brug. Litt nord for cachen kan man se hvor sporet delte seg med et spor til Klevfos og et spor til Ådals Brug. Vi avsluttet besøket med å finne GC8T36B Klevfos labcache bonus. Vi må hit igjen, det er flere cacher her som er verdt et besøk. 

Vi ønsker ofte at døgnet skal ha flere timer, men siden det ikke er slik måtte vi videre for å rekke siste stopp: Hamar. Her skulle vi finne mysteries av en utlegger med finurlige oppgaver, labcacher, en virtuell cache, starte innsamling av data til en stor multi og se nærmere på letterboxen ved Vang kirke. Vi startet ved Vang kirke, gikk til alle stegene og hadde fått fram et sett med koordinater, som ikke resulterte i funn. Etter en henvendelse til cacheeier fikk vi beskjed om at to av punktene var feilberegnet. Vi var da på vei inn i Hamar for å finne mystery-cachene, og tenkte at vi fikk se på Vang kirke senere, noe vi også gjorde. Vi fant da ut av regnefeilene og har nå koordinater klare til neste besøk. I tur og orden fant vi cachene GC8NKGN PM5544GC8MXCT Yahtzee!GC8K36C Pool-ish og GC8PN9E Arrivals, alle lagt ut av samme cacheeier (CO), herlige oppgaver, som vi må innrømme vi fikk hjelp med av noen cachevenner. Alle disse cachene ble funnet på gode koordinater og hint. Underveis tok vi også to labcacher, Hamar labcache tur og Langs Mjøsa, som hadde mange parallelle punkter underveis. Her ble det også samlet litt informasjon til denne multicachen vi har planer om å fullføre litt senere. 

Mjøsa sett fra Koigen

Hamar labcache tur starter ved Vikingskipet, skøyteareanen som ble bygget til Lillehammer-OL i 1994, går via Briskeby gressbane -åpnet i juni 1938, og hjemmebane til fotballklubben HamKam, Stupetårnet ved Koigen badeplass, og Domkirkeruinene på Domkirkeodden før den ender opp på Hedmarktoppen - i Furuberget turområde med fine turstier i flere retninger. Langs Mjøsa starter ved Skibladnerbrygga, og ender på Domkirkeodden. Underveis passerer man i tillegg til Stupetårnet fine kunstverk. Blyantkunst er et kunstverk med tømmerstokker formet som blyanter, og som her ligger hulter til bulter i en tømmervase. Kunsten er laget av Marianne Stranger og var opprinnelig en del av et kunstprosjekt i kunstuka 2018. 

Blyantkunst

Benken er plassert under ei staselig furu, hvor man kan sitte og nyte matpakke, hvile og se ut over Mjøsa. 

Benken

Begge lab cachene har bonuscacher, GC8X6G8 Hamar labcache tur bonus og GC93THH Langs Mjøsa Lab-bonus. Begge cachene ble greit funnet og logget. 

Når vi først var på Domkirkeodden logget vi også første punktet i labcachen Domkirkeodden, samt den virtuelle cachen GC892C6 Hamarkaupangen og domkirkeruinene. Hamardomen er navnet på glasskatedralen som både tjener som kirkerom og som vernebygg for de gamle domkirkeruinene. Den gamle domkirken ble påbegynt i 1152 og sto ferdig omkring år 1200. Den var en treskipet basilika oppført i en enkel romansk stil. Sannsynligvis har katedralen hatt to vesttårn og et stort sentraltårn. Domkirken ble i 1567 ødelagt av svenskene under den nordiske sjuårskrigen. Ruinene og det den gang svært omstridte vernebygget som ble oppført i 1998, eies nå av Riksantikvaren. Glassbygningen er tegnet av arkitektene Lund & Slaatto. Den har en grunnflate på 2600 kvadratmeter, og stålkonstruksjonene bærer tilsammen 4800 kvadratmeter glassflate. Glasskonstruksjonen kostet 76 millioner kroner og har mottatt flere priser for sin unike utforming. Domkirkeruinene er Hamar kommunes og Hedmark fylkes tusenårssted.

Hamardomen

Da vi fant den aller siste cachen var det blitt mørkt, sulten gnaget og vi hadde en forholdsvis lang tur hjem. Vi fant det best å avslutte, og dro innom Myklegard for en bedre middag før vi tok fatt på hjemveien.

Avslutningsvis vil vi få takke alle CO'er som legger ut cacher og holder oss i ånde med oppgaver og finurlige utplasseringer. 

LarsET/Wenche5050



2 kommentarer:

  1. Fristende tur, selv for en lokal. Flott skrevet.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk, Elin, det var hyggelig å høre, da fortsetter jeg med dette. 🥰

      Slett