Velkommen ut på tur

Velkommen til min nyopprettede reiseblogg !

Ideen til denne slo ned en ettermiddag på jobb, og da var det bare å opprette en blogg til.

Jeg vil beskrive mine turer til nær og fjern, ledsaget av reisebilder og andre minner jeg samler på turen.

Små tips om steder jeg kjører forbi, eller er spesielt glad i, blir det også plass til.

God reise !

onsdag 17. mars 2021

Søndagstur 14.3.21

Da er vi igjen på tur, hvor hovedmålet i dag er Hamar, med labcacher, bonuser, mysteries og innsamling av opplysninger. Vi startet fra Sollia i minus 15 og strålende sol. Etterhvert som vi kom lenger sørover Østerdalen ble det en del tåke, men dette rettet seg til strålende sol, som varte helt til vi i kveldingen avsluttet med middag på Myklegard. 

Vi startet dagen med malmfulle kirkeklokker ved GC8YXJ0 Vang kirke. Idet klokken rundet 11 blank skrev vi oss inn i manntallet her. Her har vi vært og innhentet opplysninger tidligere, og nå var også føret bra nok til å høste frukter. 

Vang kirke er en steinkirke fra 1810, og den ligger vakkert til på Ridabu i tidligere Vang kommune. Dette er nå er en del av Hamar kommune. Kirken er viet til St. Clemens, og den hører til Hamar domprosti.
Det er en stor, åttekantet kirke som også blir kalt Hedmarkskatedralen på grunn av sin størrelse. Den kan romme opp mot 1000 personer. Den omtales som Norges mektigste bygdekirke, og som ett av de flotteste kirkebygg av sitt slag.

Vel ferdig her, gikk ferden til Norsk Jernbanemuseum og labcachen Norsk Jernbanemuseum på Hamar. Museet ble åpnet allerede i 1896. Om sommeren kan man kjøre med toget Tertitten tur/retur fra nordenden på museeet. To av togsettene ved museet kan også kjøres på det nasjonale jernbanenettet, nemlig karettoget Caroline og Stålvogntoget. Her står også selveste Dovregubben utstilt. Vi var innom følgende punkter på vår ferd, Tertittenbanen, museets parkering, hvor det er et bygg som inneholder diverse utstillinger fra jernbanehistorien i Norge, Leikvangen stasjon er barnas stasjon, hvor toget Knertitten stopper, Strømmen stasjon, som egentlig er Kløften stasjon, Norges eldste stasjon, og til slutt Damplokomotiv NSB type 49, også kalt Dovregubben. Dette lokomotivet var med og dro toget på strekningen Oslo-Trondheim over Dovrefjell. Det måtte krefter til for å komme opp på fjellet fra Dombås og Driva.



Det fulgte også med en bonuscache til denne runden, GC93V41 Norsk jernbanemuseum lab bonus.

Deretter kom turen til labcachen Domkirkeodden, hvor vi skulle innom de 4 siste punktene, Klatreparken, som har klatreløyper for enhver smak, Gamle bygninger, med gårdstun og hus fra 1700-og 1800-tallet, Velkommen til museet ved inngangsporten og Forsvarsanlegg fra middelalderen, som var biskopens forsvarsverker. I tillegg hadde vi innhentet opplysninger om Hamardomen på forrige tur.
En finfin runde med mye lærdom! 



Den neste cachen vi besøkte var multien GC4AH7N Katti Anker Møller. Denne fant vi dessverre ikke, vet ikke om det var nysnøen fra forrige uke som hadde gjemt den, eller hva, men vi får ta turen igjen en annen gang, skriver mer om den om det blir funn. Vi fikk imdlertid med oss et par bilder som plaster på såret.



Et par mysterycacher fikk vi med oss også, CO HansenHimself, løst kvelden i forveien, GC8JQWD Klokkespillet og GC8JTQ9 Thumps up! Utrolig fine oppgaver og finurlig gjemt finale.

Bildene nedenfor er tatt under innsamling av steg til multicachen Idrettsbyen Hamar, som vi enda ikke ferdige med og som vi skriver mer om senere.




Vi fant ut at vi skulle starte på hjemveien, skyggene begynte å bli lange, og jeg hadde iallefall en labcache igjen på lista, og så hadde jeg også kvelden i forveien funnet ut at multien Løten rundt var vel verdt å starte på.

Labcachen var Munch-inspirert street-art i Løten, med 5 kunstverk inspirert av Edvard Munch. Her startet vi på Ådalsbruk, nærmere bestemt på Ådalsbruk skole, hvor kunstverket "Fri skyts" (Benjamin Carling) finnes på en av skolens utevegger. Kunstverket er inspirert av en tegning som Munch tegnet som barn i 1874. Neste post var Rådhuset hvor kunstner Chriistian Tony Norum har laget et kunstverk bestående av flere Munch- og Løten-motiver. På veggen til Løten ungdomsskole er det det gatekunster Mikael Noguch som har tegnet og på Løten Torg står det en skulptur av Birthe Marie Løveid, inspirert av en tegning Munch lagde som 18-åring (Kone med barn/1882). 



Det siste kunsverket med Munch-inspirerte graffitimotiver er laget av gatekunstner Martin Whatson. Dette ligger litt bortgjemt til og jeg tror nesten ikke vi hadde lagt merke til det om ikke vi hadde holdt på med geocaching. Kunstneren sier selv at den tomme rammen står klar til andre som ønsker å leke seg med inspirasjonen fra godeste Edvard Munch.


Bonusen til labcachen, GC94K77 Munch-inspirert street-art i Løten: Bonus, ble etter litt kludring med svar og beregninger, greit funnet. Dette var en fin runde med mye ny lærdom for oss.

Det var virkelig på tide å vende nesa hjemover, vi var sultne og tørste og mørket begynte å falle på. Men klart, når vi kjører forbi cacher allikevel, tenkte vi...Men kjøremønsteret i dette området er for tiden mildt sagt forvirrende, så vi måtte på litt sightseeing før vi kom oss til målet som var 


” Fire” er tittelen på kunsten i rundkjøringa i Brenneriroa. Det er kunstneren Kristine Roald Sandøy, fra Vigra utenfor Stavanger,  som har designet kunsten. Cachen ble greit funnet og logget. Det ble også den andre cachen nevnt ovenfor. Her kunne vi vel tenkt oss å få vite litt mer om denne gården, men det får vi kanskje lese oss til selv.

Som avslutning legger vi ut et bilde av vakre Løten kirke, som ble besøkt i forbindelse med innsamling av opplysninger til en multicache. Takk for turen og takk for følget til min trofaste cachepartner og sjåfør, apekatt og snøvandrer LarsET.



Sollia, 17.3.2021

Wenche5050















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar